Terug Gemeenteraad

di 13/10/2020 - 20:00 Skype

Openbare zitting

Leefomgeving

Milieu, Duurzaamheid en Huisvesting

  • Het lokale bestuur heeft twee diftar-recyclageparken op het grondgebied waar de inwoners de huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen kunnen afleveren. De recyclageparken zijn uitgerust met een weegbrug, zodat een tarifering op basis van het gewicht toegepast wordt.

    Ingevolge een harmonisatie van de afvaltarieven in het werkingsgebied van IOK Afvalbeheer worden de kilogramtarieven vanaf 1 januari 2021 aangepast. De nieuwe tarieven zijn 2, 10, 15 en 24 eurocent per kilogram. Volgende afvalstoffen kunnen gratis naar het recyclagepark worden gebracht: afgedankte elektrische en elektronische apparaten, klein gevaarlijk afval, autobanden (vier stuks), snoeihout, oude metalen, herbruikbare goederen en textiel, glazen flessen en bokalen, papier en karton.

  • Het lokale bestuur staat in voor de inzameling van huishoudelijke afvalstoffen en vergelijkbare bedrijfsafvalstoffen. Er worden containers ter beschikking gesteld voor een correcte sortering en recyclage van de afvalstoffen, zoals restafval, gft, glas, papier en karton. Voor de kosten van de inzameling, recyclage en verwijdering van de huishoudelijke afvalstoffen wordt een belasting geheven. De belasting omvat een vast recht van 4,25 euro per maand of 51 euro per jaar en een kilogramtarief van 24 eurocent voor restafval. De huurprijs voor een gft-container bedraagt 1,25 euro per maand en het kilogramtarief voor gft-afval is 10 eurocent.

  • Op 27 maart 2009 bekrachtigde de Vlaamse Regering het Decreet Grond- en pandenbeleid dat op 1 september 2009 in werking trad.

    Artikel 4.1.4 van dat decreet regelt het gemeentelijke objectief voor sociale huurwoningen. Het geeft aan hoe het gewestelijke objectief van 50.000 bijkomende sociale huurwoningen wordt verdeeld. Het decreet verdeelt via de reguliere inspanning (2009-2025) en de specifieke inhaalbeweging (2013-2025) 35.233 sociale huurwoningen tot op het niveau van de Vlaamse gemeenten. De overige 14.767 woningen kunnen worden ingevuld via de sociaalwoonbeleidsconvenanten en door bijkomende inhuurnames van sociaalverhuurkantoren in gemeenten die hun bindend sociaal objectief bereikten.

    Het sociaalwoonbeleidsconvenant bevat het aantal sociale huurwoningen in de gemeente bovenop het bindend sociaal objectief waarvan de realisatie de komende drie jaar kan opstarten ongeacht de financieringswijze.

    Het aantal woningen in het convenant is gebaseerd op de projecten die effectief in de pijplijn zitten en in principe minstens een schetsontwerp hebben en niet op de 'projectenlijst' staan.

    Binnen het toegekende aantal bijkomende woningen kan de gemeente later zelf keuzes maken. Dat versterkt de gemeentelijke regisseursrol op het vlak van het lokaal sociaalwoonbeleid en biedt de gemeente de mogelijkheid in te spelen op opportuniteiten die zich kunnen aanbieden tijdens de looptijd van het convenant.

    Beide partijen hebben een gezamenlijk belang om te komen tot een voldoende en aangepast aantal sociale huurwoningen en maken daartoe afspraken.

  • Het citizenscienceproject Vlinder heeft 60 weerstations geplaatst op interessante plaatsen over heel Vlaanderen. Zo zijn er ook twee weerstations geplaatst in Heist-op-den-Berg in samenwerking met lokale secundaire scholen. De metingen worden gebruikt voor onderzoek en onderwijs en zijn ook online te bekijken op https://vlinder.ugent.be/dashboard.

    Het oorspronkelijke project loopt af in november 2020. Het lokale bestuur wil het project nog een jaar ondersteunen en de twee weerstations op het gemeentelijke grondgebied nog een jaar operationeel houden.

Ruimtelijke Ordening

Planning en Ontwikkeling

Dienstverlening

Gelijke Kansen

  • Lokale besturen kunnen bij de Vlaamse Regering een subsidieaanvraag indienen voor de ondersteuning van het consumptiebudget voor kwetsbare doelgroepen. Die subsidie heeft een tweeledig doel:

    • de koopkracht verhogen van huishoudens die omwille van de coronacrisis ernstig inkomensverlies leden en die zich daardoor in een specifieke noodsituatie bevinden en
    • de lokale economie via een krachtige lokale impuls versterken.

    Het lokale bestuur diende een aanvraag in bij het Agentschap Binnenlands Bestuur voor het maximumbedrag van 78.201,54 euro. Met die middelen kunnen kwetsbare kinderen, jongeren en volwassenen financieel ondersteund worden op vlak van onderwijs. De doelgroep wordt afgebakend op basis van verhoogde tegemoetkoming. Het systeem van de Heistse geschenkcheques wordt hiervoor gebruikt als bonnensysteem. Ongeveer 1.500 Heistenaren zouden in aanmerking komen voor een schoolcheque ter waarde van 50 euro.

  • Op 4 augustus 2020 vond er een grote explosie plaats in de haven van Beiroet, de hoofdstad van Libanon. De explosie veroorzaakte een ramp die minstens 190 doden en ruim 6.500 gewonden eiste en grootschalige schade in de hele stad aanrichtte. In totaal verloren 300.000 mensen hun huis in de explosie.

    In 2020 is een bedrag van 3.000 euro voorzien voor noodhulp aan het Zuiden. Heist in de Wereld verleent een positief advies om de resterende helft van dat bedrag te doneren aan Oxfam Solidariteit, die samen met hun Libanese partners noodhulp opzetten om de getroffen bevolking te voorzien van water en hygiënekits, onderdak en voedsel.

Samenleving

Bibliotheek, Cultuur, Archief en Erfgoed

Sport en Jeugd

  • De langdurige coronacrisis heeft een zware impact op het lokale verenigingsleven. Corona heeft de werking en het activiteitenaanbod van verenigingen tijdelijk stilgelegd en de heropstart gebeurt ondertussen onder strikte voorwaarden. Verenigingen hebben dan ook schade geleden onder de crisis.

    Een deel van die schade is zeer meetbaar, tastbaar en aantoonbaar.

    Maar een ander deel van de schade is eerder indirect van aard. Verenigingen verliezen mogelijk vrijwilligers, vertrouwen in de toekomst, leden, mogelijkheden tot sociaal contact waardoor de binding met de vereniging onder druk komt te staan, …

    Dit subsidiereglement biedt een éénmalige ondersteuning van 350 euro voor de indirect geleden schade ten gevolge van de coronacrisis en dat aan alle erkende Heistse verenigingen aangesloten bij een lokale adviesraad, alsook aan vzw Den Draai. Ook niet-erkende verenigingen kunnen een beroep doen op de ondersteuning als ze voldoen aan de opgestelde criteria.

  • De langdurige coronacrisis heeft een zware impact op het lokale verenigingsleven. Corona heeft de werking en het activiteitenaanbod van verenigingen tijdelijk stilgelegd en de heropstart gebeurt ondertussen onder strikte voorwaarden.

    Verenigingen hebben met andere woorden schade geleden onder de crisis. Hiervoor wordt enerzijds een forfaitaire ondersteuning voorzien vanuit het noodfonds voor alle verenigingen die aan de voorwaarden voldoen.

    Anderzijds biedt het subsidiereglement een bijkomende eenmalige ondersteuning in 2020, enkel voor de erkende Heistse verenigingen aangesloten bij de jeugd-, sport- of cultuurraad. Die erkende verenigingen engageren zich in vergelijking met niet-erkende verenigingen extra naar de werking van de adviesraad uit hun sector en vanuit dat extra engagement wordt deze bijkomende ondersteuning voorzien.

  • Op 30 augustus 2016 keurde het college de principes voor de hervorming van het subsidiereglement 'Sporten in kwaliteitsvolle omstandigheden' goed. Die hervorming heeft op termijn tot gevolg dat het beschikbare budget veel beter, gerichter en laagdrempeliger ingezet wordt in functie van de noden van de sportverenigingen op het vlak van materiaal en infrastructuur. 

    Door de hervorming vervalt voor de erkende Heistse sportverenigingen een ondersteuningsvorm, zijnde de overschottenregeling, waarbij vooral de meer recreatieve verenigingen zonder gediplomeerde trainers getroffen worden. Voor die verenigingen was de overschottenregeling nagenoeg de enige ondersteuningsvorm waarop zij een beroep konden doen.

    Dat was de aanleiding voor team Sport én de sportraad om het principe van een 'Basissubsidie Erkende Heistse Sportverenigingen' ter goedkeuring voor te leggen aan het college. Het gaat om een basisondersteuning voor elke vereniging die makkelijk aan te vragen is. Het principe werd op 30 augustus 2016 goedgekeurd.

    Team Sport en de sportraad hebben de basissubsidie verder uitgewerkt en concreet houdt dat een ondersteuning in van 100 euro voor elke erkende Heistse sportvereniging die haar erkenning tijdig en volledig aanvraagt. Om in aanmerking te komen, mag de vereniging geen enkele andere vorm van gemeentelijke basissubsidie aanvragen.

  • De gemeenteraad bekrachtigt de beslissing van het college van 28 juli 2020 over de goedkeuring van de planning van de zomeractiviteiten en de bijbehorende tarieven en het aangepaste retributiereglement voor vakantieactiviteiten, workshops en uitstappen.

    In het aangepaste retributiereglement werd de volgende bepaling opgenomen: elke annulatie (ook niet-covid-gerelateerde annulaties) voor deelname aan vakantieactiviteiten vanaf 22 juli (zowel speelpleinwerking en zomerkampen) die minder dan een week voor de activiteit gebeurt, wordt kosteloos verwerkt. Die uitzonderlijke aanpassing naar aanleiding van de coronacrisis was enkel geldig tijdens de zomervakantie 2020.

    Bijkomend is een uitbreiding van die uitzonderlijke aanpassing aangewezen zolang er organisatorische maatregelen en aanpassingen in het kader van veiligheid en Corona opgelegd worden. De reden daarvoor is dat ouders nog steeds geconfronteerd worden met onzekerheid over deelname omwille van én kans op besmetting door Corona.

Buitenschoolse Kinderopvang en Speelplein

Beleidsondersteuning

Secretariaat

  • De gemeenteraad neemt kennis van en bekrachtigt de volgende besluiten van de burgemeester:

    • besluit van 4 september 2020 om de vergaderingen van de gemeenteraad en de raad voor maatschappelijk welzijn virtueel te organiseren via videoconferentie gedurende de volledige periode van de federale fase in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus
    • besluit van 4 september 2020 met maatregelen tijdens de wielerwedstrijd ‘Heylen Vastgoed Heistse Pijl’ op zaterdag 12 september 2020
    • besluit van 1 oktober 2020 tot sluiting van duivenbond Wiekevorst
    • besluit van 1 oktober 2020 tot sluiting van douches in gemeenschappelijke sportinfrastructuur
    • besluit van 1 oktober 2020 over het verplicht gebruik van mondneusmaskers in de Bergstraat en op markten en kermissen.

    De burgemeester heeft deze besluiten genomen in navolging van de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraden van 23 en 27 juli, 20 augustus en 23 september 2020 en naar aanleiding van de stijgende coronacijfers in België.

  • De gemeenteraad besluit principieel akkoord te gaan met de openbare verkoop van de gebouwen gelegen in de Hallaarstraat 15 en +15 in Itegem en kadastraal gekend onder afdeling 4, sectie B, 429 D3 (administratief gebouw, oppervlakte: 1.690 m²) en sectie B, 429 C3 (bergplaats, oppervlakte: 219 m²).

    Voor de openbare verkoop van dit onroerend goed via het online platform Biddit.be wordt notaris Kathleen Peeters uit Itegem aangesteld.

  • De gemeenteraad neemt kennis van de beslissing van de buitengewone algemene vergadering van Iverlek van 17 december 2019 over de aanvaarding van de toetreding per 17 december 2019 van de gemeente voor de activiteit openbare verlichting tot Iverlek. Daarnaast keurt de raad het ontwerp goed van notariële akte voor de formalisering van de inbreng in natura.

Interne controle/Procesbeheer/Projectbeheer

  • De opvolgingsrapportering is een tussentijds rapport over de uitvoering van het meerjarenplan. Waar vroeger de raad vooral informatie kreeg over de uitvoering van kredieten, wil het decreet Lokaal Bestuur de raad meer inhoudelijk zicht geven op de uitvoering van het geplande beleid. Het rapport bevat een stand van zaken van onder andere de prioritaire acties en een overzicht van de geraamde en gerealiseerde ontvangsten en uitgaven na de eerste jaarhelft van 2020.

Interne Organisatie

Facilitair Beheer en ICT

Personeel en Organisatie

Interne Organisatie/Financiën

Financiën

  • De gemeenteraad keurt de exploitatiedotatie voor dienstjaar 2021 aan Hulpverleningszone Rivierenland goed.

  • De gemeenteraad neemt akte van de budgetwijziging van 2020 van kerkfabriek Sint-Salvator Booischot met volgende nieuwe resultaten:

    Overschot/tekort exploitatie

    Exploitatietoelage

    Overschot/tekort investeringen

    Investeringstoelage

    29.625,79 euro

    0,00 euro

    -175.731,00 euro

    0,00 euro

  • De gemeenteraad neemt akte van het gemeenteraadsbesluit van Hulshout over de jaarrekening van 2018 van kerkfabriek Sint-Mattheüs Hulshout. De jaarrekening sluit af met volgende resultaten:

    Overschot/tekort exploitatie

    Exploitatietoelage

    Overschot/tekort investeringen

    Investeringstoelage

    2.774,07 euro

    25.202,78 euro (waarvan 3.276,36 euro werd betaald door Heist-op-den-Berg)

    0,00 euro

    0,00 euro

  • De gemeenteraad neemt akte van het gemeenteraadsbesluit van Hulshout over de jaarrekening van 2019 van kerkfabriek Sint-Mattheüs Hulshout. De jaarrekening sluit af met volgende resultaten:

    Overschot/tekort exploitatie

    Exploitatietoelage

    Overschot/tekort investeringen

    Investeringstoelage

    3.710,60 euro

    24.171,62 euro (waarvan 3.142,31 euro werd betaald door Heist-op-den-Berg)

    0,00 euro

    35.000,00 euro (waarvan 0,00 euro werd betaald door Heist-op-den-Berg)

  • De gemeenteraad neemt akte van het gemeenteraadsbesluiten van Putte over de jaarrekeningen van 2018 en 2019 van kerkfabrieken Sint-Remigius Beerzel en Sint-Gerardus Majella Graheide. De jaarrekeningen sluiten af met volgende resultaten: 

    Jaarrekening

    Overschot/tekort exploitatie

    Exploitatietoelage

    Overschot/tekort investeringen

    Investeringstoelage

    2018 KF Sint-Remigius Beerzel

    22.886,74 euro

    0,00 euro

    199.679,06 euro

    0,00 euro

    2019 KF Sint-Remigius Beerzel

    -4.911,17 euro

    0,00 euro

    119.479,03 euro

    0,00 euro

    2018 KF Sint-Gerardus Majella Grasheide

    1.849,70 euro

    8.393,60 euro (waarvan 1.678,72 euro werd betaald door de gemeente Heist-op-den-Berg)

    0,00 euro

    0,00 euro

    2019 KF Sint-Gerardus Majella Grasheide

    2.069,66 euro

    14.462,64 euro (waarvan 2.892,53 euro werd betaald door de gemeente Heist-op-den-Berg)

    0,00 euro

    0,00 euro

Toegevoegde agenda openbare zitting

Vraag

eta+

Vlaams Belang

CD&V


Publicaties

Notulen