Terug
Gepubliceerd op 08/12/2022

2022_RMW_00063 - 1.842.5 - Indexatie bedragen steunbarema voor sociale dienst

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
di 06/12/2022 - 20:00 raadzaal
Datum beslissing: di 06/12/2022 - 22:15
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Andere.

Samenstelling

Aanwezig

Patrick Feyaerts, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn; Jan Moons, voorzitter vast bureau; David Geerts, lid vast bureau; Sarah Wouters, lid vast bureau; Katleen Vantyghem, lid vast bureau; Eric Verbist, lid vast bureau; Carl Verelst, lid vast bureau; Eva Van den Brande, lid vast bureau; Dirk Van Noten, lid vast bureau; Luc Vleugels, raadslid; Jan Baestaens, raadslid; Tim Teurfs, raadslid; Frans Poortmans, raadslid; Luc Van den Bulck, raadslid; Eddy Gorris, raadslid; Wim Van den Bruel, raadslid; Bernadette De Cat, raadslid; Kurt Vets, raadslid; Sebastiaan Marien, raadslid; Willy Anthonis, raadslid; Tamara Ceuppens, raadslid; Kelly Van Tendeloo, raadslid; Jan De Haes, raadslid; Ann Van den Meutter, raadslid; Karen Michiels, raadslid; Nathalie Heremans, raadslid; Thomas Van Hoof, raadslid; Sven Lambrechts, raadslid; Hilde Cools, raadslid; Theo Van Thielen, raadslid; Marcel Van Hoof, raadslid; Ilse Heremans, raadslid; Joachim Van der Auwera, raadslid; Hans Welters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Nand Blauwens, raadslid; Michel Van Dyck, raadslid

Secretaris

Hans Welters, algemeen directeur

Voorzitter

Patrick Feyaerts, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn

Stemming op het agendapunt

2022_RMW_00063 - 1.842.5 - Indexatie bedragen steunbarema voor sociale dienst

Aanwezig

Patrick Feyaerts, Jan Moons, David Geerts, Sarah Wouters, Katleen Vantyghem, Eric Verbist, Carl Verelst, Eva Van den Brande, Dirk Van Noten, Luc Vleugels, Jan Baestaens, Tim Teurfs, Frans Poortmans, Luc Van den Bulck, Eddy Gorris, Wim Van den Bruel, Bernadette De Cat, Kurt Vets, Sebastiaan Marien, Willy Anthonis, Tamara Ceuppens, Kelly Van Tendeloo, Jan De Haes, Ann Van den Meutter, Karen Michiels, Nathalie Heremans, Thomas Van Hoof, Sven Lambrechts, Hilde Cools, Theo Van Thielen, Marcel Van Hoof, Ilse Heremans, Joachim Van der Auwera, Hans Welters
Stemmen voor 32
Karen Michiels, Marcel Van Hoof, Sarah Wouters, Kelly Van Tendeloo, David Geerts, Luc Van den Bulck, Willy Anthonis, Hilde Cools, Frans Poortmans, Bernadette De Cat, Carl Verelst, Dirk Van Noten, Joachim Van der Auwera, Tamara Ceuppens, Jan De Haes, Eva Van den Brande, Jan Moons, Eric Verbist, Ilse Heremans, Jan Baestaens, Eddy Gorris, Sven Lambrechts, Sebastiaan Marien, Tim Teurfs, Nathalie Heremans, Wim Van den Bruel, Kurt Vets, Luc Vleugels, Thomas Van Hoof, Theo Van Thielen, Ann Van den Meutter, Patrick Feyaerts
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 1
Katleen Vantyghem
Blanco stemmen 0
Ongeldige stemmen 0
2022_RMW_00063 - 1.842.5 - Indexatie bedragen steunbarema voor sociale dienst 2022_RMW_00063 - 1.842.5 - Indexatie bedragen steunbarema voor sociale dienst

Motivering

Aanleiding en context

Het OCMW heeft als taak aan personen en gezinnen de dienstverlening te verzekeren waartoe de gemeenschap gehouden is.

In België is de maatschappelijke dienstverlening een systeem dat bescherming wil bieden aan personen en gezinnen die niet meer beschikken over voldoende middelen om een menswaardig bestaan te kunnen leiden.

Het doel van de maatschappelijke dienstverlening is om iedereen toe te laten een leven te leiden dat beantwoordt aan de menselijke waardigheid.

Het OCMW kan onder andere een financiële steun toekennen om in een menswaardig bestaan te kunnen voorzien.

Deze financiële hulp vult het inkomen aan tot een bepaald bedrag dat op maat berekend is en verschilt van gezin tot gezin afhankelijk van de gezinssituatie, kinderlast, leeftijd van de kinderen, het inkomen van het gezin, de huurprijs, ...

Voor de toekenning en berekening wordt er gebruikt gemaakt van eigen steunbarema's. Deze worden ook gebruikt voor doorverwijzing naar team Budget, en van daaruit vormen ze een belangrijk werkinstrument voor de budgethulpverlening in dit team.

Omdat de bedragen regelmatig bijgestuurd moeten worden wanneer de spilindex overschreden wordt, stellen we voor om deze indexaties automatisch te laten doorgaan. Over het algemeen zal een indexering van 2% doorgevoerd worden. Wanneer een hogere indexering nodig is, volgt een verslag voor het vast bureau en de raad voor maatschappelijk welzijn.

Argumentatie

Deze steunbarema’s geven een overzicht van een financiële situatie, getoetst aan de minima (referentiebedragen) die volgens het OCMW nodig zijn om een menswaardigheid bestaan te vrijwaren.

Op het moment dat wordt nagekeken of iemand recht heeft op steunverlening - onder welke vorm dan ook - dienen we een ‘foto’ te maken. Deze foto is een volledig overzicht van de financiële situatie van de cliënt op dat ogenblik (alle inkomsten en uitgaven).

Afhankelijk van het soort steun of de specifieke situatie, wordt gefilterd wat al dan niet noodzakelijke uitgaven zijn. 

Om niet alleen de financiële situatie mee te nemen in de analyse, maar ook de context waarin iemand leeft/functioneert, wordt gevraagd om belangrijke opmerkingen op te nemen in het overzicht steunbarema’s.

Op deze 'foto' en contextomschrijving wordt de verdere hulpverlening gebaseerd.

Wanneer er steun wordt toegekend, dienen er doelstellingen/concrete acties opgemaakt te worden. Deze moeten haalbaar en controleerbaar zijn, zowel voor cliënt als medewerker. Bedoeling is om de financiële hulpvraag te bekijken als een traject waarin verandering moet komen. De negatieve financiële situatie mag dus niet bestendigd worden. Er moet gewerkt worden naar verbetering van de situatie.

Wanneer er maandelijkse aanvullende financiële steun wordt toegekend, is dit voor een standaardtermijn van 3 maanden. Bij de herziening dient er een nieuwe foto gemaakt te worden en dienen opnieuw alle voorwaarden te worden gecontroleerd.

Financiële steun is een gunstmaatregel, geen automatisch recht.

Schulden en afbetalingen worden nooit aanzien als een noodzakelijke uitgave, en worden dan ook nooit opgenomen in het overzicht.

Het is belangrijk om de huidige prijsstijgingen te counteren door hier rekening mee te houden bij het opmaken van de steunbarema. Zo niet kunnen we de hoofdtaak van het OCMW niet garanderen, en duwen we mensen verder in de armoede. 

Over het algemeen zal een indexering van 2% doorgevoerd worden.

Om rekening te kunnen houden met de energiestijgingen is het op dit moment nog zeer moeilijk om hier barema's voor op te maken. Eerst wordt gekeken of de persoon recht heeft op een sociaal tarief. Bij recht op sociaal tarief is de impact nagenoeg nihil. Wanneer er geen recht is op sociaal tarief zien we zeer uiteenlopende bedragen. Hier dient ook gekeken te worden naar het effectieve verbruik en naar de inspanningen die geleverd worden om energiezuinig te leven. In afwachting op verdere bepalingen rond energie gaan we uit van de werkelijke bedragen, en kijken we per dossier naar de individuele situatie.

Juridische grond

Organieke wet van 8 juli 1976 betreffende de openbare centra voor maatschappelijk welzijn 

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 77 §3 van het decreet Lokaal Bestuur
<p>Artikel 77 &sect;3 van het decreet Lokaal Bestuur: de raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast.</p>

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit akkoord te gaan met de automatische indexatie van de bedragen van de steunbarema's voor de berekening van financiële steunverlening.