Terug Gemeenteraad

di 14/03/2023 - 20:00 raadzaal

Openbare zitting

Politiezone Heist

Personeel

Leefomgeving

Ruimtelijke Ordening

  • De gemeenteraad keurt een gedeelte van de rooilijn goed van de Voetweg in Heist-op-den-Berg en de bijbehorende grondafstand (485 m²) voor de inlijving in het openbare domein.

    De goedkeuring geldt voor de nieuwe rooilijn ter hoogte van een verkaveling bestaande uit vier loten gericht naar de Voetweg (twee kavels gekoppelde eengezinswoningen en twee kavels vrijstaande eengezinswoningen). De nieuwe rooilijn komt op zes meter uit de wegas van de Voetweg, met dien verstande dat de strook grond die afgestaan wordt aan de gemeente doorloopt tot in het straatsegment van de Kortestraat (waar de rooilijn ook op zes meter uit de wegas zal liggen).

  • De gemeenteraad weigert het voorstel voor een wandel- en fietsdoorsteek (als onderdeel van een omgevingsproject voor het verkavelen van een eigendom in drie loten: een lot voor de oprichting van een meergezinswoning (maximaal acht entiteiten) en twee loten voor de oprichting van een eengezinswoning van het type halfopen bebouwing) als erfdienstbaarheid van openbaar gebruik.

    Niettegenstaande het principe van een veilige en vlotte bijkomende verbinding voor langzaam verkeer (tussen Vlemincxhoevelei en Cuperuslei) uiteraard verdedigbaar is, situeert het voorstel zich niet in het verlengde van de verderop gelegen trage weg achter de woning Vlemincxhoevelei 69 tot en met 83. Omwille van bestaande vegetatie en een asverschuiving van ongeveer 3,4 meter zou de aanleg van een wandel- en fietsdoorsteek op de voorgestelde plaats onrealistisch zijn. Een goedkeuring voor het volledige rooilijn- en desaffectatiedossier is pas mogelijk als het voorstel inzake de erfdienstbaarheid van openbaar gebruik op de juiste plaats gelegen is.

Planning en Ontwikkeling

  • De gemeenteraad geeft een advies over het ontwerp Beleidsplan Ruimte provincie Antwerpen.

  • De gemeenteraad geeft een advies over de schrappingen uit het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan in het kader van het ontwerp van Beleidsplan Ruimte provincie Antwerpen.

  • De gemeenteraad herneemt de definitieve vaststelling van het ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) Spar-site.

    Het RUP Spar-site is opgemaakt met als doelstelling:

    • de omzetting van de site tot een gemengde handels- en bedrijvencluster met gemeenschappelijke voorzieningen door omzetting van een gebied voor milieubelastende industrie naar een gemengde zone voor grootschalige kleinhandel en bedrijvigheid
    • de reorganisatie van de site met aandacht en respect voor de omgevingsfactoren, zoals nabije woonstraten en de aanpalende bedrijvenzone alsook de aansluiting op toekomstige ovonde met vijfde ontsluitingstak naar het bedrijventerrein
    • de vestiging van grootschalige detailhandel die niet thuishoort in het centrum en de diverse kernen van de gemeente naar het plangebied, steeds met het oog op het behoud van kernversterking
    • bij voorkeur prioriteit te geven aan de herlokalisatie van grootschalige detailhandelszaken die niet thuishoren waar ze momenteel gevestigd zijn en die passen binnen specifieke bepalingen voor het plangebied.

    Het RUP Spar-site werd recentelijk op 17 januari 2023 door de Raad van State vernietigd. Conform de rechtspraak van de Raad van State behoort het hernemen van een RUP ter wille van het zorgvuldigheids- en het rechtszekerheidsbeginsel tot de mogelijkheden. Dat wordt in dit geval ook voorzien. De vernietigingsgrond kan worden hersteld door de intekening van een groenbuffer conform de bepalingen van de MER-screeningsnota langsheen alle randen van de zone voor KMO met overdruk 'zone voor gemengde activiteiten' ten aanzien van woonzone. Conform de vaste rechtspraak van de Raad van State wordt de procedure hernomen vanaf het punt waar de onregelmatigheid zich heeft voorgedaan. Het bestuur beschikt weer opnieuw over de volle vervaltermijn om het RUP opnieuw definitief vast te stellen. Deze definitieve vaststelling komt daaraan tegemoet.

Dienstverlening

Sociale Dienstverlening

  • In 2023 lanceerde Europe WSE (ESF) in het kader van het ESF-programma 2021-2027 een oproep lokale partnerschappen. Die lokale partnerschappen kunnen opstarten vanaf 1 januari 2024 met een vermoedelijke looptijd tot en met 31 december 2029.

    De oproep streeft naar duurzame, open en dynamische lokale partnerschappen die op een holistische wijze aan de slag gaan met niet-beroepsactieven en de meest kwetsbare groepen met een complexe problematiek. Dat is in functie van een versterkte participatie in de samenleving, inclusief maar niet uitsluitend, door werk. Gezien de focus op niet-beroepsactieven en kwetsbare werkzoekenden, zijn zowel het lokale bestuur als VDAB cruciale partners in die toekomstige partnerschappen.

    Het lokale bestuur engageert zich in het kader van de Europa WSE (ESF) oproep 'lokale partnerschappen' 2023 en om deel te nemen aan de verschillende voorbereidende stappen die noodzakelijk zijn om vanaf 2024 in aanmerking te komen voor de financiering vanuit Europa WSE.

Samenleving

Sport en Jeugd

  • Lokaal Bestuur Heist-op-den-Berg organiseert verschillende evenementen, projecten en campagnes waarbij ze de Heistenaar wil aanzetten om deel te nemen. In sommige gevallen wil het lokale bestuur daarvoor ook een beloning kunnen uitreiken. Op die manier wil het de respons of deelnamegraad verhogen en het netwerk rondom het project of team Sport en Jeugd uitbreiden.

    Daarnaast coördineert team Sport en Jeugd ook het Heistse joggingcriterium. Joggers die aan minstens zes joggings deelnemen krijgen een geschenkcheque.

Beleidsondersteuning

Secretariaat

  • De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg wenst formeel een verzoek te richten aan de algemene vergadering van IOK en dus aan alle vennoten van IOK om een afwijkingsaanvraag in te dienen bij de Vlaamse Regering conform artikel 7 van het Regiodecreet.

    De gemeenteraad is, gelet op de performantie en de resultaten van IOK, van oordeel dat de samenwerking met de Kempense gemeenten binnen IOK noodzakelijk is om via intergemeentelijke samenwerking haar eigen doelstellingen te blijven realiseren. Als gevolg van de samenwerking binnen IOK in het bijzonder is de gemeenteraad van oordeel dat de kwaliteit van het gemeentelijke beleid en de dienstverlening aan de inwoners behouden kan blijven.

    De beleidskeuze van de gemeente Heist-op-den-Berg om reeds meer dan 50 jaar structureel samen te werken binnen IOK en de vaststelling dat de gemeentelijke administratieve organisatie ondertussen structureel geënt is op de bestaande dienstverleningen vanuit IOK, leiden tot de conclusie dat deze samenwerking ook in de toekomst moet bestendigd worden.

  • IOK Afvalbeheer is de opdrachthoudende vereniging/afvalintercommunale voor 29 gemeenten (inclusief de gemeenten Heist-op-den-Berg en Nijlen). IOK Afvalbeheer heeft een sterke traditie van een geïntegreerd en globaal afvalbeheer ten behoeve van de aangesloten gemeenten.

    Afvalintercommunales hebben de tijd tot 31 december 2036 om zich te conformeren aan een regioconforme samenwerking.

    Voor de periode na 31 december 2036 bestaat de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen tot definitieve afwijking bij de Vlaamse Regering

    De gemeenteraad van Heist-op-den-Berg wenst formeel een verzoek te richten aan de algemene vergadering van IOK Afvalbeheer en dus aan alle vennoten van IOK Afvalbeheer om een afwijkingsaanvraag in te dienen bij de Vlaamse Regering conform artikel 7 van het Regiodecreet.

Interne Organisatie

Gebouwenprojecten

Toegevoegde agenda openbare zitting

Besloten zitting

Leefomgeving

Milieu, Duurzaamheid en Huisvesting


Publicaties

Agenda
Bijkomende agenda
Besluitenlijst