Terug
Gepubliceerd op 11/10/2023

2023_GR_00273 - 2.078.51 - Goedkeuring nieuw subsidiereglement erkende Heistse jeugdverenigingen

Gemeenteraad
di 10/10/2023 - 20:00 raadzaal
Datum beslissing: di 10/10/2023 - 21:18
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Subsidie, premie, erkenning.

Samenstelling

Aanwezig

Patrick Feyaerts, voorzitter gemeenteraad; Jan Moons, burgemeester; David Geerts, schepen; Sarah Wouters, schepen; Katleen Vantyghem, schepen; Carl Verelst, schepen; Eva Van den Brande, schepen; Wim Van den Bruel, schepen; Dirk Van Noten, schepen; Luc Vleugels, raadslid; Jan Baestaens, raadslid; Nand Blauwens, raadslid; Tim Teurfs, raadslid; Frans Poortmans, raadslid; Luc Van den Bulck, raadslid; Eric Verbist, raadslid; Eddy Gorris, raadslid; Michel Van Dyck, raadslid; Bernadette De Cat, raadslid; Kurt Vets, raadslid; Sebastiaan Marien, raadslid; Willy Anthonis, raadslid; Tamara Ceuppens, raadslid; Kelly Van Tendeloo, raadslid; Jan De Haes, raadslid; Ann Van den Meutter, raadslid; Karen Michiels, raadslid; Nathalie Heremans, raadslid; Thomas Van Hoof, raadslid; Sven Lambrechts, raadslid; Hilde Cools, raadslid; Theo Van Thielen, raadslid; Marcel Van Hoof, raadslid; Ilse Heremans, raadslid; Joachim Van der Auwera, raadslid; Hans Welters, algemeen directeur

Secretaris

Hans Welters, algemeen directeur

Voorzitter

Patrick Feyaerts, voorzitter gemeenteraad

Stemming op het agendapunt

2023_GR_00273 - 2.078.51 - Goedkeuring nieuw subsidiereglement erkende Heistse jeugdverenigingen

Aanwezig

Patrick Feyaerts, Jan Moons, David Geerts, Sarah Wouters, Katleen Vantyghem, Carl Verelst, Eva Van den Brande, Wim Van den Bruel, Dirk Van Noten, Luc Vleugels, Jan Baestaens, Nand Blauwens, Tim Teurfs, Frans Poortmans, Luc Van den Bulck, Eric Verbist, Eddy Gorris, Michel Van Dyck, Bernadette De Cat, Kurt Vets, Sebastiaan Marien, Willy Anthonis, Tamara Ceuppens, Kelly Van Tendeloo, Jan De Haes, Ann Van den Meutter, Karen Michiels, Nathalie Heremans, Thomas Van Hoof, Sven Lambrechts, Hilde Cools, Theo Van Thielen, Marcel Van Hoof, Ilse Heremans, Joachim Van der Auwera, Hans Welters
Stemmen voor 34
Karen Michiels, Marcel Van Hoof, Sarah Wouters, Kelly Van Tendeloo, David Geerts, Luc Van den Bulck, Willy Anthonis, Hilde Cools, Frans Poortmans, Bernadette De Cat, Carl Verelst, Dirk Van Noten, Nand Blauwens, Joachim Van der Auwera, Tamara Ceuppens, Jan De Haes, Eva Van den Brande, Jan Moons, Katleen Vantyghem, Eric Verbist, Ilse Heremans, Eddy Gorris, Sven Lambrechts, Sebastiaan Marien, Tim Teurfs, Nathalie Heremans, Wim Van den Bruel, Michel Van Dyck, Kurt Vets, Luc Vleugels, Thomas Van Hoof, Theo Van Thielen, Ann Van den Meutter, Patrick Feyaerts
Stemmen tegen 0
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 1
Jan Baestaens
Ongeldige stemmen 0
2023_GR_00273 - 2.078.51 - Goedkeuring nieuw subsidiereglement erkende Heistse jeugdverenigingen 2023_GR_00273 - 2.078.51 - Goedkeuring nieuw subsidiereglement erkende Heistse jeugdverenigingen

Motivering

Aanleiding en context

De sportsector kende een jarenlange subsidiecultuur. In die subsidiecultuur stelde team Sport en Jeugd twee belangrijke zaken vast die ook de aanleiding vormden om tot een veranderingstraject over te gaan.

Team Sport en Jeugd heeft een lange ervaring opgebouwd en twee grote zaken vastgesteld:

  • zowel de verenigingen als de administratie zijn gaandeweg slaaf geworden van de eigen subsidies, dus de administratieve belasting hieraan verbonden moet aangepakt worden
  • de subsidies blijken momenteel hoofdzakelijk een waardering te bevatten, want echte impulsen geven de bestaande reglementen niet meer. Dat blijkt uit de analyse van de huidige gegevens, uit de reglementen en de ingediende gegevens. Willen we onze vereniging dynamischer maken, meer future-proof maken én ons beleid ook doortreken in onze subsidies, moeten de reglementen ook op dat vlak aangepakt worden.

Deze bevindingen waren ook door te trekken naar beleidsdomein jeugd waar subsidiëring ook een belangrijk onderdeel vormde voor verenigingsondersteuning. Bijkomend wordt er steeds meer gestreefd naar samenwerking tussen verschillende beleidsdomeinen ook op vlak van verenigingsondersteuning. Het corona-noodfonds is een goed voorbeeld van onderlinge samenwerking en afstemming en die ervaring werd ook mee genomen in dit traject.

Daarom stapte beleidsdomein Samenleving (Sport en Jeugd) in een veranderingstraject waarbij verschillende participatiemomenten met verenigingen voorzien werden. De eerste stap daarvan was gericht op het bepalen van het model van subsidiëring. Zowel vanuit de administratie van team Sport en Jeugd, als vanuit de jeugdverenigingen was er een duidelijke voorkeur om verder te werken binnen het systeem van forfaitaire subsidies aangevuld met projectsubsidies, hetzelfde model als bij de sportsector. Vervolgens werd er verder in overleg gegaan met de verenigingen om de voorwaarden van de forfaitaire en projectsubsidies verder te gaan detailleren.

Het subsidiereglement 'plaatselijk jeugdwerk 2021-2025' zal grotendeels verdwijnen om die hervorming mogelijk te maken zijn. De hoofdstukken die zullen wegvallen, zijn:

  • subsidie voor voorbereidingsverblijven
  • subsidie voor kampen
  • subsidie voor creatieve activiteiten
  • subsidie voor sportieve activiteiten
  • subsidie voor aankoop met betrekking tot algemene jeugdwerking
  • subsidie voor culturele activiteiten
  • subsidie voor maatschappelijk waardevolle projecten/gemeenschapsvormende projecten
  • werkingssubsidie
  • subsidie ter uitrusting van jeugdhuizen
  • overschottenregeling.

De twee onderdelen die wel behouden blijven en als apart reglement zullen blijven bestaan, zijn:

  • subsidie ter ondersteuning van vorming van jeugdbegeleiders gericht zowel op verenigingen als op individuele jongeren
  • subsidie voor aanpassingen infrastructuur.

De hervorming zal gebeuren binnen de bestaande budgetten.

Argumentatie

Het participatietraject vertrekkende van inspiratie vanuit andere gemeenten gecombineerd met de effectieve cijfers en budgetten vanuit onze gemeente, heeft geleid tot een forfaitair model bestaande uit zes categorieën met bijhorende voorwaarden, waar een vereniging na indiening en screening van de gegevens wordt in onder gebracht:

  • categorie A: jeugdhuis - 1.000 euro
  • categorie B: jeugdhuis - 2.000 euro
  • categorie C: jeugdvereniging: 1.750 euro
  • categorie D: jeugdvereniging: 3.000 euro
  • categorie E: jeugdvereniging: 4.250 euro
  • categorie F: jeugdvereniging: 5.250 euro.

Dit forfaitair model is gebaseerd op een beperkt aantal criteria mede bepaald door de verenigingen. Verenigingen kunnen groeien doorheen de criteria en dus ook aangepaste ondersteuning ontvangen in dat geval. Vooral voor verenigingen in groei zit daar een stimulans in.

Om de administratieve lasten van de aanvraag van de forfaitaire subsidie nog meer te verlichten voor de jeugdverenigingen zullen deze beperkte gegevens opgevraagd worden bij de indiening van de erkenningsaanvraag op 31 januari. Op die manier wordt er vermeden dat er gegevens dubbel worden opgevraagd én is er slechts een deadline van toepassing voor verenigingen. Hiervoor is het erkenningsreglement ook aangepast waarbij jeugdverenigingen dus wel jaarlijks hun erkenning en/of forfaitaire subsidie aanvragen.

Bijkomend hebben de erkende jeugdverenigingen de kans om projectsubsidies aan te vragen.

Een project moet een toegevoegde waarde creëren aan de basiswerking van de vereniging of aan de Heistse samenleving. Hoe groter de impact hoe waardevoller het project. Hierbij hanteren we het principe van communicerende vaten binnen de subsidiepot met forfaitaire subsidies en projectsubsidies zodat de budgetten niet overschreden kunnen worden.

Er zal jaarlijks een oproep voor projecten gebeuren binnen drie thema's; één thema wordt jaarlijks geselecteerd vanuit het lokale bestuur en twee thema’s worden geselecteerd op basis van participatie met de verenigingen bijvoorbeeld tijdens een jeugdraadsessie, een bevraging ... Er kan hierbij ook samengewerkt worden met een sportvereniging die volledige hetzelfde principe en proces volgen. De voorziene budgetten van sport en jeugd zullen ook samengebracht worden zodat de meest waardevolle projecten, ongeacht van de sector waarvan ze afkomstig zijn, kunnen ondersteund worden.

De projectaanvragen worden ingediend uiterlijk 1 oktober. Een vereniging kan maximaal twee projecten per jaar indienen en ontvangen. Voor de beoordeling ervan wordt een selectiecommissie ingesteld met de professionals uit het team Jeugd en Sport. Die commissie wordt jaarlijks aangevuld met een interne professional afhankelijk van het thema en optioneel aangevuld met een externe professional.

Een vereniging kan via een projectsubsidie 1.000 euro per goedgekeurd project ontvangen en de subsidie wordt voorafgaand aan het project uitgekeerd. De verantwoording ervan bestaat uit een toonmoment aan de andere verenigingen na uitvoering van het project. Op deze manier willen we de administratieve belasting sterk beperken zodat de vrijwilligers van de verenigingen hun focus kunnen leggen op de inhoud en de impact van het project. We hopen op deze manier onze verenigingen meer future-proof te maken en ook impulsen tot duurzame verandering te geven. Projecten die niet het beoogde resultaat hebben, houden hun vergoeding maar zullen op hun toonmoment hun resultaat toch ook moeten delen. De screening en beoordeling van de projecten zal uiteraard ook gericht zij op de realiseerbaarheid ervan.

Juridische grond

/

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 41 §2 23° van het decreet Lokaal Bestuur
<p>Artikel 41 &sect;2 23&deg; van het decreet Lokaal Bestuur: de gemeenteraad is bevoegd voor het vaststellen van subsidiereglementen en het toekennen van nominatieve subsidies.</p>

Besluit

De gemeenteraad beslist:

Artikel 1

De gemeenteraad besluit het bijgevoegde subsidiereglement ter ondersteuning van de erkende Heistse jeugdverenigingen goed te keuren voor een periode van 1 januari 2024 tot en met 31 december 2025.

Artikel 2

Het nieuwe subsidiereglement vervangt het huidige subsidiereglement voor plaatselijk jeugdwerk 2021-2025 dat ophoudt te bestaan.

Artikel 3

Het subsidiereglement wordt bekendgemaakt via de gemeentelijke webtoepassing.