Terug
Gepubliceerd op 15/03/2023

2023_RMW_00010 - 1.842.57 - Opvang Oekraïense vluchtelingen - indexering prijzen

Raad voor Maatschappelijk Welzijn
di 14/03/2023 - 20:00 raadzaal
Datum beslissing: di 14/03/2023 - 21:21
Goedgekeurd
Dit besluit handelt over een Retributiereglement.

Samenstelling

Aanwezig

Patrick Feyaerts, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn; Jan Moons, voorzitter vast bureau; David Geerts, lid vast bureau; Sarah Wouters, lid vast bureau; Katleen Vantyghem, lid vast bureau; Eric Verbist, lid vast bureau; Carl Verelst, lid vast bureau; Eva Van den Brande, lid vast bureau; Dirk Van Noten, lid vast bureau; Luc Vleugels, raadslid; Jan Baestaens, raadslid; Nand Blauwens, raadslid; Frans Poortmans, raadslid; Luc Van den Bulck, raadslid; Eddy Gorris, raadslid; Wim Van den Bruel, raadslid; Michel Van Dyck, raadslid; Bernadette De Cat, raadslid; Kurt Vets, raadslid; Sebastiaan Marien, raadslid; Willy Anthonis, raadslid; Tamara Ceuppens, raadslid; Jan De Haes, raadslid; Ann Van den Meutter, raadslid; Karen Michiels, raadslid; Nathalie Heremans, raadslid; Thomas Van Hoof, raadslid; Sven Lambrechts, raadslid; Hilde Cools, raadslid; Theo Van Thielen, raadslid; Marcel Van Hoof, raadslid; Ilse Heremans, raadslid; Joachim Van der Auwera, raadslid; Hans Welters, algemeen directeur

Verontschuldigd

Tim Teurfs, raadslid; Kelly Van Tendeloo, raadslid

Secretaris

Hans Welters, algemeen directeur

Voorzitter

Patrick Feyaerts, voorzitter raad voor maatschappelijk welzijn

Stemming op het agendapunt

2023_RMW_00010 - 1.842.57 - Opvang Oekraïense vluchtelingen - indexering prijzen

Aanwezig

Patrick Feyaerts, Jan Moons, David Geerts, Sarah Wouters, Katleen Vantyghem, Eric Verbist, Carl Verelst, Eva Van den Brande, Dirk Van Noten, Luc Vleugels, Jan Baestaens, Nand Blauwens, Frans Poortmans, Luc Van den Bulck, Eddy Gorris, Wim Van den Bruel, Michel Van Dyck, Bernadette De Cat, Kurt Vets, Sebastiaan Marien, Willy Anthonis, Tamara Ceuppens, Jan De Haes, Ann Van den Meutter, Karen Michiels, Nathalie Heremans, Thomas Van Hoof, Sven Lambrechts, Hilde Cools, Theo Van Thielen, Marcel Van Hoof, Ilse Heremans, Joachim Van der Auwera, Hans Welters
Stemmen voor 30
Bernadette De Cat, Dirk Van Noten, Carl Verelst, Wim Van den Bruel, David Geerts, Eric Verbist, Luc Vleugels, Kurt Vets, Tamara Ceuppens, Luc Van den Bulck, Eddy Gorris, Katleen Vantyghem, Willy Anthonis, Jan Moons, Sebastiaan Marien, Hilde Cools, Ann Van den Meutter, Frans Poortmans, Jan De Haes, Karen Michiels, Marcel Van Hoof, Nathalie Heremans, Sven Lambrechts, Sarah Wouters, Thomas Van Hoof, Theo Van Thielen, Joachim Van der Auwera, Ilse Heremans, Eva Van den Brande, Patrick Feyaerts
Stemmen tegen 1
Nand Blauwens
Onthoudingen 0
Blanco stemmen 2
Jan Baestaens, Michel Van Dyck
Ongeldige stemmen 0
2023_RMW_00010 - 1.842.57 - Opvang Oekraïense vluchtelingen - indexering prijzen 2023_RMW_00010 - 1.842.57 - Opvang Oekraïense vluchtelingen - indexering prijzen

Motivering

Aanleiding en context

De Oekraïense vluchtelingen betalen voor hun verblijf in het eigen patrimonium van het OCMW of het patrimonium dat het OCMW inhuurt in het kader van de opvang voor Oekraïners, een bijdrage naar analogie met de bijdrage die wordt aangerekend voor kamers en woningen in het kader van verblijf in een transitwoning.

De prijzen voor woningen en kamers binnen transit zijn echter al jaren niet aangepast. 

Huidige prijzen worden gehanteerd:  

  • prijs voor een kamer: 13,50 euro per dag of 405 euro per maand
  • prijs voor een woning: 20 euro per dag of 600 euro per maand.

De prijs is steeds inclusief het energieverbruik, verzekering, het ophalen van afval, internet en het uitvoeren van noodzakelijke herstellingen aan de woning.

Door de energieprijsstijging is het aangewezen deze prijzen te herzien.

Argumentatie

Door de aanhoudende inflatie (waaronder ook al meermaals een indexering van de uitkeringen en leefloonbedragen) en de enorme stijging in de energieprijzen is het aangewezen ook een indexering door te voeren in de prijzen voor verblijf in transitwoningen. 

De kosten verbonden aan verblijf in een transitwoning bedragen vanaf 1 april 2023, na indexering: 

  • prijs voor een kamer: 16,50 euro per dag of 495 euro per maand
  • prijs voor een woning: 24,50 euro per dag of 735 euro per maand.

Zoals voorheen worden het energieverbruik, verzekering, het ophalen afval, het internet en het uitvoeren van noodzakelijke herstellingen aan de woning, opgenomen in de prijs.

Bij de indexatie van de bijdrage voor de transitwoningen is gekeken naar:

  • de indexering van de leefloonbedragen
  • het aandeel van de huur (inclusief energieverbruik) binnen het totaalbudget. 

Berekening:

Als uitgangspunt werd het bedrag leefloon alleenstaande van 2021 genomen (doelgroep die het meest voorkomt binnen de transitwoningen). Dit bedroeg toen 984,68 euro. Het leefloon voor een alleenstaande bedraagt nu 1.214,13 euro. 

De tarieven voor de transitwoningen bedroegen in 2021:

  • huur woning: 20 euro per dag of 600 euro per maand (30 dagen)
  • huur kamer: 13,5 euro per dag of 405 euro per maand 
  • percentueel aandeel huur woning in verhouding met leefloon:  600/984,68 = 0,609 = 61%
  • percentueel aandeel huur kamer in verhouding met leefloon:  405/984,68 = 0,411= 41%
  • 0,609 x 1214,13 = 739,81 euro per maand voor woning, 24,66 euro per dag: er is gekozen om dit bedrag te zetten op 24,50 euro per dag, 735 euro per maand.
  • 0,411 x 1214,13 = 499,37 euro per maand, 16,65 euro per dag: er is voor gekozen om het dagbedrag te zetten op 16,50 euro, 495 euro per maand. 

De prijzen voor de transitwoningen zullen bijgevolg vanaf 1 april 2023 worden geïndexeerd. 

Om de indexering gelijk te laten lopen met de jaarlijkse herziening van het verblijfsstatuut (tot en met 4 maart 2024), de huisvesting en de bijhorende bijdragen voor de Oekraïense vluchtelingen, wordt er voorgesteld om voor hen de indexatie reeds in te voeren vanaf 4 maart 2023.

Juridische grond

Besluit van de Vlaamse wooncodex, artikel 671 tot en met 675 + infogids van het agentschap Wonen Vlaanderen, "wegwijs in het sociaal huurstelsel", versie maart 2022, paragraaf 9.1 aan wie kan buiten het sociaal huurstelsel verhuurd worden ?": 

1. Intermediaire instelling: Een verhuring buiten stelsel gebeurt via een intermediaire instelling, die de sociale woning in huur neemt. Op haar beurt zal de intermediaire instelling de woning aanwenden voor een specifieke doeleinde (artikel 6.71 tot 6.74 BVCW). De volgende instanties worden aangeduid als intermediaire instellingen: een openbaar bestuur, een welzijnsorganisatie of een organisatie die daartoe wordt erkend door de Vlaamse Regering (artikel 1.2, 64° BVCW).

Regelgeving bevoegdheid

Artikel 77 §3 van het decreet Lokaal Bestuur
<p>Artikel 77 &sect;3 van het decreet Lokaal Bestuur: de raad voor maatschappelijk welzijn stelt de reglementen van het openbaar centrum voor maatschappelijk welzijn vast.</p>

Besluit

De raad voor maatschappelijk welzijn beslist:

Artikel 1

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit akkoord te gaan met de indexering van de bijdragen die de Oekraïense vluchtelingen betalen voor hun verblijf in het patrimonium van het OCMW of het patrimonium dat het OCMW inhuurt in het kader van de opvang. Deze indexering zal ingaan vanaf 4 maart 2023, zodat deze gelijk kan lopen met de jaarlijkse herziening van het verblijfsstatuut, huisvesting en bijhorende bijdragen voor de Oekraïense vluchtelingen.

Artikel 2

De raad voor maatschappelijk welzijn besluit akkoord te gaan met de indexering van de prijzen als volgt:

  • prijs voor een kamer: 16,50 euro per dag of 495 euro per maand
  • prijs voor een woning: 24,50 euro per dag of 735 euro per maand.